(recept
si oblíbilo 9 návštěvníků)
Jahelník
Potřebné ingredience
200 g jahel, sůl, 4 vejce, bílky a žloutky zvlášť, 150 g moučkového cukru, ½ lžičky mleté skořice, 100 g rozinek (nemusí být), 100 g vlašských ořechů, 200 g sušených švestek (nebo jiného ovoce, ale nemusí být)
Postup přípravy
Jáhly nasypte do cedníku a spařte vroucí vodou, díky tomu nebudou hořké. V hrnci přiveďte k varu tři čtvrtě litru vody, osolte špetkou soli, přisypte spařené jáhly a vařte dvacet minut, aby z nich byla husté kaše. Nechte ji půl hodiny pozvolna chladnout.
Žloutky, polovinu cukru, skořici, rozinky a ořechy vmíchejte do jahelné kaše. Z bílků ušlehejte sníh, zašlehejte do něj zbývající cukr a ještě aspoň dvě minuty šlehejte dohusta. Sněhovou pěnu jemně vmíchejte do jáhlové hmoty.
Pekáč (cca 20X30) vyložte papírem na pečení. Rozetřete do něj polovinu těsta, poklaďte sušenými švestkami a překryjte druhou polovinou těsta. Pekáč vložte do trouby předehřáté na 160 stupňů (u horkovzdušné na 140). Pečte hodinu.
Je to pravdu výtečný a můžete ho podávat jako snídani, svačinu i sladkou večeři :-)
Žloutky, polovinu cukru, skořici, rozinky a ořechy vmíchejte do jahelné kaše. Z bílků ušlehejte sníh, zašlehejte do něj zbývající cukr a ještě aspoň dvě minuty šlehejte dohusta. Sněhovou pěnu jemně vmíchejte do jáhlové hmoty.
Pekáč (cca 20X30) vyložte papírem na pečení. Rozetřete do něj polovinu těsta, poklaďte sušenými švestkami a překryjte druhou polovinou těsta. Pekáč vložte do trouby předehřáté na 160 stupňů (u horkovzdušné na 140). Pečte hodinu.
Je to pravdu výtečný a můžete ho podávat jako snídani, svačinu i sladkou večeři :-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé